sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Peruskoulun päättötutkinnot ja -todistus

Vanhin poikamme on peruskoulun päättötutkintovaiheessa. Päätimme seitsemännen luokan alkaessa, että hän ei enää osallistu mihinkään välikokeisiin, vaan käy suoraan tenttimässä aineen kerrallaan pois. Kotikoululaisella päättötodistuksen arvosanat nimittäin määräytyvät niin sanotun erityisen tutkinnon eli loppukokeen perusteella eikä yläluokkien välikokeiden numeroilla ole siihen vaikutusta, toisin kuin koululaisilla.

Ensimmäiset päättötutkinnot olivat heti seitsemännen luokan keväällä, ja joka vuosi poika on tenttinyt joitakin aineita valmiiksi. Eri aineiden erityiset tutkinnot ovat hyvinkin erilaisia. Esimerkiksi matematiikan loppukokeena oli yhdeksännen luokan valtakunnallinen matematiikan koe. Äidinkielen erityiseen tutkintoon taas täytyi kirjoittaa seitsemän kirjallisuusainetta, pitää esitelmä ja suorittaa kielitiedon koe; lisäksi veimme oma-aloitteisesti näytille pari pojan kaunokirjallista tuotosta. Äidinkielestä muuten tuli täysi kymppi!

Nyt suurin osa aineista on suoritettuna; ensi keväänä on edessä vielä ruotsin, englannin ja liikunnan suoritus. Tällä hetkellä lukuaineiden keskiarvo on 8,4 - pari hädin tuskin läpi mennyttä taito- ja taideainetta tosin laskee kokonaiskeskiarvon alle kahdeksan. Mielestäni todella hieno suoritus koko koulunsa kotoa käsin suorittaneelta erityislapselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti